#laakista
COVID-19 on uhka ja mahdollisuus.
muutos
Monelle toimijalle COVID-19 on kova paikka. Moni tarina loppuu ja sitäkin useampi kohtaa suuria juonenkäänteitä. Kovassa paineessa muodostuu yllättäviä timantteja ja toisaalta rauniot tarjoavat usein hedelmällisen kasvualustan uusille versoille.
Tampereen Tikkutehtaan kaltaiset rauniot kertovat siitä että paikalla on ollut toimintaa, joka on jättänyt jäljen. Samalla on selvää, että maailma on muuttunut ja toiminta sellaisenaan loppunut. Se ei ole muuttunut maailman mukana – ei ainakaan tarpeeksi. Tai sitten tuo muutos on edellyttänyt nahan luontia ja toiminta jatkuu nyt toisaalla.

Niin elämässä kuin liike-elämässäkin, asioilla on luonnollinen kiertokulku. Loppunsa kohdannut toiminta vapauttaa monenlaisia resursseja tiloista ihmisiin. Suuret vanhat tehdaskiinteistöt voivat potentiaalisesti tarjota inspiroivia toimintaympäristöjä valtavalle joukolle orastavaa kulttuuri- ja yritystoimintaa. Näissä kertaalleen luoduissa nahoissa on valtava potentiaali – niin uuden liike-elämän mahdollistajana kuin paikallisen hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden edesauttajanakin. Surullista kyllä, tilat seisovat usein tyhjillään, vailla vuokralaista, huoltajaa tai minkäänlaista elämää.

Kiertotalouden periaatteet on laajalti tunnustettu ja otettu osaksi lukemattomia paikallisia, valtakunnallisia ja globaaleja agendoja. Laajamittainen toimeenpano on kuitenkin tuntunut odottavan lähtölaukausta ja potkua perseelle jo kauan.

COVID-19 tuo vielä monta asiaa tapetille, ne kaikki ovat tärkeitä ja niistä moni on akuutti. Nyt olisi kuitenkin viisasta katsoa myös pitkään jalostettuja ajatuksia siitä kuinka maailman vääjäämätöntä, jatkuvaa muutosta voitaisiin parhaiten hallita – yhteisen, paremman elämänlaadun ehdoilla. Pöytälaatikossa on monta hyvää työkalua kestävämpien toimintamallien ja toimivampien yhteisöjen rakentamiseen. On aika panna ne töihin.
< ETUSIVULLE
muuta #laakista